
De waarheid over voedingslabels: Wat fabrikanten je niet vertellen
Kies jij écht bewust in de supermarkt?
Je kent het vast:
je staat voor het schap, pakt iets dat er “gezond” uitziet —
Zonder toegevoegde suikers, Natuurlijk, Bron van vezels —
en denkt: “Deze kan wel.”
Maar dan draai je de verpakking om.
En ineens sta je met een koek vol glucose-fructosestroop, aroma’s en rijststroop in je handen.
Herkenbaar?
Je bent niet gek.
Je wordt alleen gewoon goed bespeeld.
---
De taal van de verpakking is niet de taal van je lichaam
Fabrikanten weten precies welke woorden jou geruststellen.
Natuurlijk aroma klinkt beter dan smaakversterker, toch?
En plantaardige olie lijkt gezond… tot je ontdekt dat het palmolie is, of geraffineerde zonnebloemolie die je lijf geen goed doet.
Of neem gistextract.
Lijkt onschuldig, maar het is een nette manier om MSG (E621) te verstoppen — een stof die je hongergevoel kan verstoren.
En dan heb je suiker...
of eigenlijk: het leger van meer dan 50 schuilnamen die suiker tegenwoordig draagt.
Fructose, glucosestroop, maltodextrine, agavesiroop, dadelpasta, rijstsiroop —
alles om maar te kunnen zeggen: “Zonder toegevoegde suikers.”
Maar je bloedsuiker piekt gewoon vrolijk mee.

En dan die porties...
Nog een slimme truc:
De voedingswaarde wordt soms opgegeven per 10 gram — terwijl je normaal gesproken 50 gram eet.
Zo lijkt het minder, maar eet je onbewust toch een berg suiker of vet.
Dat is geen toeval.
Dat is marketing.
---
Hoe lees je labels zó dat je lichaam je dankbaar is?
Een paar eenvoudige tips:
Check de eerste drie ingrediënten. Wat bovenaan staat, zit er het meest in.
Hoe korter de lijst, hoe beter.
Stel jezelf de vraag: “Zou ik dit in mijn eigen keuken gebruiken?”
En als er ingrediënten tussen staan die je niet uit kunt spreken —
dan is je lichaam er waarschijnlijk ook niet dol op.
---
Voorbeelden uit de praktijk (ja, ook uit mijn keukenkastje van vroeger)
Ontbijtkoek. Klinkt gezond. Bomvol siroop.
Vruchtensap. Een “natuurlijk” sapje met soms net zoveel suiker als een blikje cola.
Plantaardige melk. Vaak verdikt, gezoet en vol synthetische toevoegingen.
Ik zeg niet: je mag niks meer.
Ik zeg: wees bewust. En leer kijken.
---
Wat kun je wél doen?
Maak meer zelf.
Denk aan een simpele soep, een omelet met groenten, of wat gekookte groenten met een klontje roomboter erbij.
Kies voor producten met een eerlijke, herkenbare ingrediëntenlijst.
Laat je niet inpakken door mooie woorden op de voorkant.
De achterkant vertelt het échte verhaal.
---
En jij dan?
Misschien wil je al bewuster kiezen, maar weet je niet waar te beginnen.
Of misschien voel je je juist verward, omdat alles ‘gezond’ lijkt… tot je beter kijkt.
Ik deel dit omdat ik zie hoe belangrijk het is om weer grip te krijgen op wat je eet.
En omdat ik mensen wil helpen beter naar hun lichaam te luisteren — zonder oordeel, met aandacht voor wat echt voedt.
Wil je daar meer over weten of eens sparren?
Kijk eens op: www.ademenleefstijlcoaching.nl
Of stuur me een mailtje: ademenleefstijlcoaching@outlook.com
Reactie plaatsen
Reacties